Wie net naar de Oostenrijkse Alpen is geweest, heeft vast zoete herinneringen aan dit Beiers/Oostenrijkse (na)gerecht…
Om nog even in de vakantiesfeer te blijven, vind ik het heerlijk om het favoriete vakantierecept na te maken. Mijn kinderen zijn er ook heel erg blij mee want zij zijn, zoals de meeste kinderen, dol op dit gerecht. Je kan makkelijke pakjes uit Oostenrijk meenemen, maar je kan het natuurlijk ook helemaal zelf maken….
Ingrediënten (4 porties):
- 2 eetlepels rozijnen
- (2 eetlepels rum) optioneel
- 4 eierdooiers
- 50 gr suiker
- 1 snufje zout
- 500 ml melk
- 150 gr bloem, gezeefd
- het eiwit van 5 eieren
- 60 gr gesmolten boter, verdeeld
- poedersuiker
Doe de rozijnen en rum (of water) in een kom en laat dit 30 minuten weken. Giet dit daarna af en dep het droog.
Klop de eierdooiers, suiker en zout met een elektrische mixer tot een lichtgele en dikke massa. Roer de melk erdoor. Schep vervolgens geleidelijk aan de bloem erdoor.
Klop de eiwitten zeer stijf en spatel het door het beslag.
Verhit een eetlepel boter op een laag vuur in een diepe pan en giet de helft van het beslag in de pan. Strooi daarna de rozijnen over de pannenkoek. Draai om als de onderkant goudbruin is en bak de andere kant ook.
Verdeel de pannenkoek met twee vorken in grove stukken en leg het op een voorverwarmd bord. Doe hetzelfde met de rest van het beslag.
Verhit de resterende boter en bak alle stukjes pannenkoek nogmaals 2 minuten in de hete boter, draai een keer. Stapel de stukjes Kaiserschmarrn op een bord en bestrooi het met poedersuiker. Serveer het met je favoriete fruitcompote.
Guten Appetit!