Pesto en genieten!
3 augustus 2014
Bekijk alles

Seizoensgroente en -fruit

Eigenlijk ben ik nog helemaal niet zo oud, toch is het al echt lang geleden dat je alleen in de zomer aardbeien kon kopen. Je kunt je dat nu bijna niet meer voorstellen. ‘Vroeger’ waren er echt typische seizoensgroente en –fruit. Tegenwoordig kent men de aardbeiplant zo goed dat wij het hele jaar door de zomerkoninkjes kunnen eten. En zo zijn er nog vele voorbeelden te noemen.

Maar het verhaal gaat niet op voor de asperge. Ook wel het witte goud genoemd. Deze Koninklijke groente heeft haar bijnaam te danken aan de verfijnde smaak en aan de prijs. De prijs wordt bepaald doordat iedere asperge met de hand wordt gestoken en dat is zeer arbeidsintensief. Het oogstseizoen is wel iets opgerekt maar het hele jaar door asperges kweken is niet rendabel. Asperges groeien in de volle grond en de bodemtemperatuur is dan heel belangrijk. Natuurlijk kan het technisch wel maar of het dan nog economisch verantwoord is, blijft de vraag.

Zelf kijk ik enorm uit naar de eerste lekkere asperges. Een lekkere verse asperge herken je doordat er vocht uitloopt als je in de onderkant knijpt. Hoe meer vocht, hoe beter. Een echt feestmaal en dat komt voornamelijk omdat het niet het hele jaar door te koop is. En zeg nu eerlijk, ook een aardbei smaakt lekkerder na een warme zomerdag. Mijn oma zei altijd dat vroeger alles beter was, nu wil ik niet als oude dame klinken maar voor sommige dingen geldt dat zeker …………………………..

Een eenvoudig maar heerlijk recept: Hollandaisesaus  voor over de asperges:

Meng in een pannetje: 2 eierdooiers, sap van een halve citroen en een beetje zout en peper. Verwarm het au bain marie, klop het goed totdat het indikt. Voeg 125 g koude boter toe:  belangrijk: goed blijven kloppen!!

Mocht je de saus niet direct gebruiken dan kan ‘m warm houden d.m.v. au bain marie. Spatel er op het laatst nog twee stijfgeklopte eiwitten doorheen.