Everything in a jar!
5 juni 2015
Kaiserschmarrn
7 maart 2016
Bekijk alles

Thanksgiving

Steeds populairder in ons kikkerlandje. En eigenlijk ook niet zo vreemd omdat er steeds meer tradities overwaaien uit alle delen van de wereld.

Thanksgiving, een nationale feestdag in de Verenigde Staten en Canada. Op deze dag danken de mensen voor de oogst en wordt er stilgestaan bij alle goede dingen die het leven biedt.
Het was voor mij de eerste keer dat ik dit feest mocht meevieren. Een mooi gedekte tafel en heerlijk eten. Bijzondere gerechten die wij niet alledaags klaarmaken.
Een ‘stuffed Turkey’ mag natuurlijk niet ontbreken en zijn er nog tal van bijgerechten, allemaal even heerlijk. Daar zal ik later nog eens iets over schrijven.

Wat mij betreft is een mooi diner alleen compleet met een overheerlijk toetje (op een menukaart kijk ik altijd direct of er lekkere toetjes zijn, zodat ik er rekening mee kan houden bij de keuze).

En wat past er beter bij een Thanksgiving-diner dan een zelfgemaakte pecan pie. Hieronder vind je de beschrijving.

Wat heb je nodig:
Voor de bodem:
  • 450gr bloem
  • 1tl zout
  • 250gr ongezouten boter (koud, in blokjes)
  • 100gr gezouten boter (koud, in blokjes)
  • 1 ei, losgeklopt
  • 1el gewone azijn
  • 5el water

Voor de vulling:

  • 110 g boter
  • 3 eieren
  • 100 g witte basterdsuiker
  • 170 g ahornsiroop
  • 1 mespuntje zout
  • 1 vanillestokje
  • 225 g pecannoten

Verwarm de oven voor op 170 graden. Vet een quichevorm in en zet die klaar.

Roer de bloem en zout door elkaar. Doe daarna het ei, azijn en water erbij en kneed snel tot een samenhangend deeg. Zoals hierboven aangegeven: je hebt maar de helft van het deeg nodig, de andere helft kun je een paar dagen in de koelkast of langer in de diepvries bewaren.

Rol het deeg uit tot 5 millimeter dik en bekleed de ingevette taartvorm ermee.
Leg bakpapier op het deeg en strooi de blindbakbonen erover. Bak het deeg in de oven in circa 20 minuten gaar. Haal de blindbakvulling na circa 15 minuten uit de vorm. Zet het deeg nog 5 minuten terug in de oven.

Smelt de boter. Mix de eieren met de basterdsuiker en ahornsiroop tot de basterdsuiker is opgelost. Halveer het vanillestokje in de lengte, schraap het merg eruit en roer het vanillemerg, boter en het zout door de eieren. Hak een derde deel van de pecannoten fijn en roer ze door het beslag. Giet het beslag in de vorm en leg de overige pecannoten netjes op de taart. Bestrijk de bovenkant met gesmolten boter en bak de taart in circa 30 minuten goudbruin en gaar.

Laat de taart volledig afkoelen in de vorm voordat je ‘m gaat aansnijden.